
        
 
 
 
 

                                                      Washington, DC 20530 
 
 
       July 9, 2012 
 
 
[addressee deleted] 
 
 
 Re: Request for an Advising Opinion Regarding FARA Registration  
 
Dear [name deleted]: 
 

This is in response to your letter of March 23, 2012.  You request an opinion under Rule 
2, 28 CFR § 5.2, regarding the possible registration obligation or exemption of [foreign 
partnership] under the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et 
seq. (FARA or the Act).  On September 19, 2012, we received the FARA registration for [US 
company], a Delaware corporation, as agent for [foreign company], on behalf of the [foreign 
country].  Since both your Rule 2 request and the registration of [US company] involve [foreign 
partnership] and are intertwined, we address both issues below.  
 

Your letter states that [foreign partnership], a limited partnership registered in [foreign 
countries], operating as [dba], was retained by the Embassy of [foreign country] in [another 
foreign country] to perform specific consultancy services for the Embassy in [foreign countries] 
“'but not in the United States.” [Foreign partnership] retained [foreign company] to provide 
public relations services to support [foreign partnership]’s contract with the [foreign country] 
Embassy.  The services will be performed in the [foreign countries], [continent], and the United 
States.  In turn, [foreign company] contracted with its US subsidiary, [US company], to provide 
these consultancy services in the United States for the [foreign country].  In other words, the 
[foreign country] Embassy hired [foreign partnership], [foreign partnership] hired [foreign 
company], and [foreign company] contracted with [US company] to deliver public relations 
services for [foreign government] in the United States. 
 

Based on the information provided in your letter, this Unit has determined that [foreign 
partnership] and [foreign company] are not “agents of a foreign principal” as defined in Section 
611(c) of FARA in as much as neither are engaged within the United States in any of the 
activities enumerated in Section 61 l(c)(i)-(iv) of the Act.  Therefore, so long as neither [foreign 
partnership] nor [foreign company] act within the United States on behalf of the [foreign 
government] and all public relations activities within the U.S. are conducted exclusively by [US 
company], [foreign partnership] and [foreign company] are not required to register under FARA. 
  

Although [foreign partnership] and [foreign company] are not required to register under 
FARA, in order for full disclosure to be made under the Act, [US company] must amend its 
registration to disclose the relationship with [foreign company], and ultimately, its relationship 
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with [foreign partnership] and the [dba].  Except for the mention of [foreign company], as 
foreign principal on behalf of [foreign government], the [US company] FARA filing does not 
provide the necessary information about [foreign government] and [foreign company].  There is 
no mention in the filing of [foreign partnership], or [the dba].  The filing contains no written 
contract or the substance of any oral contract between [foreign partnership] and [foreign 
company] or any written contract or the substance of any oral contract between [foreign 
partnership] and the [foreign government].  The filing does not  provide sufficient disclosure to 
protect the interests of the United States envisioned by FARA, that is, to require full public 
disclosure of the political and quasi-political activities of persons acting for foreign principals in 
the United States and the source of information and the identity of persons attempting to 
influence public opinions, policy and law.  The filing should disclose [foreign partnership]’s part 
in this venture and the contractual obligations of all other contracting parties, and the identity and 
role of all foreign principals and agents should be clearly explained. 
 

Please note that the question of obligation or exemption must be revised as the nature of 
the relationship changes from time to time.  Because the question of obligation or exemption 
depends on your firm’s relationship with any foreign principal, this opinion is limited to the facts 
as represented.  If the facts concerning your relationship should change, you may wish to ask us 
to reexamine whether the entities referred to above have an obligation to register under the Act. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Heather H. Hunt, Chief  
Registration Unit  
Counterespionage Section   


